Fontos bioszos kérdés karácsonykor: mit vegyek, vágott fát vagy műanyag fenyőt?
Blog

Fontos bioszos kérdés karácsonykor: mit vegyek, vágott fát vagy műanyag fenyőt?

Így karácsony közeledtével mindenkiben újra felmerül a kérdés, hogy mit érdemes vásárolni! Ez a téma az utóbbi években kezdett nagyon megosztó lenni, de remélem, hogy ezzel az írással tudok segíteni azoknak, akik tényleg tudatosan és odafigyelve szeretnének idén (is) karácsonyfát vásárolni! (A teljes cikk Ürge-Vorsatz Diána, egyetemi professzor 2022 decemberi Facebook bejegyzéséből származik, azon alapul, mert fontos számomra, hogy hiteles forrásból, hiteles információkat adjak át!)

VÁGOTT, ÉLŐ KARÁCSONYFA?

1. Minél több karácsonyfát vásárlunk, annál nagyobb földterületből annál többen élnek meg Magyarországon olyan tevékenységből, ami alapvetően a természetet támogatja és élőhelyet biztosít. "A ‘bioeconomy’, vagyis olyan gazdaság, ami alapvetően a természetnek az emberek számára nyújtott szolgáltatásait használja úgy, hogy azokon nem ront, sőt, javítja őket, az nagyon fontos, és támogatni kell, hogy minél több ilyen vállalkozás legyen!"

2. Az ilyen erdőkben a fák gyökérzetének rendkívül fontos szerepe van: megkötik a talajt és megtartanak rengeteg csapadékot! Az így tárolt víz kipárologtatásával aztán új csapadékot termel! Ezt egy másfajta hagyományos mezőgazdasági tevékenység esetén nem lehet elmondani! 

3. Minél több ilyen fát veszünk, annál több földterületet használnak majd olyan tevékenységre, ami visszaállítja az erodálódott talajainkat, ahol nő a biodiverzitás, ami segít a talajvíz tárolásában és klímaregulációban (sok erdő mérhetően hűt), stb

4. Minél nagyobb fát veszünk, az a fa élete során annál több CO2-t kötött meg (és annál több O2-t termelt nekünk)! Mi az amit még "tud" egy ilyen fa? Rengeteg szerves anyagot halmoz fel a gyökerével a talajban, és ugyanitt csapadékot kötött meg és tárolt, ráadásul létezésével lehetővé tette, hogy rajta, mellette és benne kialakuljon egy nagyobb mértékű biodiverzitás, sok-sok állatfajjal! (Több európai országban kimutatták, hogy ilyen karácsonyfa farmokkal, a hanyatló vagy kihalás szélén lévő madár- és rovarfajok egyedeinek számát is tudták növelni! <3 )

+1 érv: Vágott fa vásárlásakor a szállítás legtöbbször csak Magyarország területén belül történik, tehát a fuvarozás nem okoz jelentős többletterhelést a levegőnek!

MŰFENYŐ?

1. "Nagy a nyomás a cégektől, akik az olajból való lassú kihátrálás miatt iszonyatos műanyaggyártó kapacitásokba fektettek, hogy minél több műanyag cuccot vásároljunk, mert a megsokszorozódott termelt műanyagot el akarják adni nekünk."

2. Sajnos a műanyag nemcsak, hogy iszonyatos nem lebomló, nem újrafelhasználható hulladék-Himalájákat hagy a gyerekeinkre, de már használata alatt hihetetlen mennyiségben szennyezi a szervezetünket mikro-műanyagokkal. Az elmúlt két évtized műanyagfelhasználás-robbanása után már a vérünk, a placenta, még az anyatej is tele van már mikroműanyaggal, és ezek hormonzavaró hatásúak, pl. a férfiak spermaszáma ijesztően lecsökkent, de más szörnyű hormonális zavarokat is okoznak a műanyagokban lévő, a szervezetünkbe kerülő vegyszerek. Egy karácsonyfa rengeteg műanyagot tartalmaz, és folyamatosan válnak le róla a mikroműanyag-darabok, amiket aztán belélegzünk, és így megnöveltük a szervezetünk mikroműanyag-terhelését.

3. A műfenyők jelentős részét Kínában gyártják. Tehát ahhoz, hogy eljussanak Magyarországra, hihetetlen nagy utat kell megtenniük. Ezzel is tovább szennyezve, terhelve a levegőminőséget!

GYÖKERES FENYŐ?

A tudomány jelenlegi állása szerint a következő tényeket lehet megállapítani:

1. A gyökérrész kivételével egy rakás helyi talajt kiveszünk, eltávolítunk. A talaj évtizedekig, de inkább évszázadokig tart, amíg keletkezik, iszonyatosan nagy érték, rettenetesen sok természeti erőforrástól raboljuk ki azt a földet, ahonnan ezeket a fenyőket elhozzák.

2. Tegyük fel, hogy MINDEN ilyen gyökeresen vett fát tényleg kiültetnek valahova, és a folyamatban nem sok talaj veszik el (ami nyilván nem így van, szerintem sok ezekből a végén ugyanúgy a kukában végzi, és annál nagyobb kárt, mint sokezer év alatt fejlődött talajt a szemétbe tenni, keveset lehet okozni) - még akkor is, ami talaj ott, ahol a fenyő nőtt, jó volt, egyáltalán nem biztos, hogy jó a mi kertünkben. Esetleg behurcolunk vele invazív fajokat , újabb kártevőket, amiknek nálunk nincs esetleg ellensége.

3. A legjobb a talajt ott hagyni, ahol van, megzavarás nélkül. Ha csak kivágják a fát, a gyökérzet nagy része ott marad (persze talajművelés kérdése), tehát a fenyő által megkötött CO2 nagy része (ami a talajban van), a fa kivágása után is megmarad ott. Ha ügyesen a talán nagy bolygatása nélkül ültetik a következőt, akkor a talaj szervesanyag, CO2 tartalma, biodiverzitása, mikrobiómája csak nő és egyre javul – ha rendszeresen kitépnek belőle hatalmas földlabdákat a gyökérzettel, ezen hatalmas értékek egy jelentős része elveszik.

Vagy ne vegyünk semmilyet ?

A semmilyen karácsonyfa vásárlásnál is jobb, ha veszünk élő fát, mert ezzel támogatjuk a biogazdaságot, a még több CO2 elnyelést, az új karácsonyfa ültetését, a talaj helyreállítását, a csapadék tárolását, stb. Ha nem erre költjük a pénzünk, valamire el fogjuk – és gyakorlatilag bármi más költés, tehát fogyasztás, sokkal nagyobb környezeti kárt fog okozni, míg ez környezeti hasznot hoz.

Összefoglalva: ÉLŐ VÁGOTT FA A LEGJOBB, MINÉL NAGYOBB LEGYEN!! A nem vásárlásnál és gyökeres fenyőnél is sokkal jobb megoldás!! Minél több minél nagyobb fát vegyünk!! Erre nyugodtan lehet költeni karácsonykor minél többet minden lelkiismeret-furdallás nélkül, sőt, rengeteg jóérzéssel!

Copyright © 2024 Bioszfakt.hu Minden jog fenntartva.