Mi köze Vettelnek a biosz tanuláshoz?
Blog

Mi köze Vettelnek a biosz tanuláshoz?

Avagy mire tanít Vettel a biológia érettségi felkészülés kapcsán?

2022-ben Vettel a Forma1-es versenypilóta egy verseny közben, az egyik kerékcserénél rengeteg időt vesztett, mert a bal első kereket nem tudták gyorsan felhelyezni a szerelői. (Ha érdekel, itt az ominózus hiba: Sebastian Vettel slow pitstop | 2022 USA Grand Prix ) Mentálisan ez biztosan nagyon megterhelő lehetett számára, hiszen az első helyen autózott, amikor kiment kereket cserélni, a hiba miatt viszont rengeteg helyet visszacsúszott a futamon. Ő viszont a verseny végéig kitartott, és akkor egy fantasztikus véghajrában, kitartó próbálkozás eredményeként megelőzte versenytársát, így a 9. hely helyett a 8-adikon végzett. (Ha érdekel, itt az utolsó kör: Sebastian Vettel's Epic Last Lap in Austin | 2022 United States Grand Prix ) Mivel 2022 Vettel utolsó Forma1-es éve volt így nagyon megérdemelt volna egy dobogós helyet a szezon vége felé, de emiatt a hiba miatt sajnos lecsúszott róla. Ennek fényében még tragikusabb az egész történet és szurkolók ezreit keserítette el (olyanokat is, akik egyébként nem is neki szurkolnak).

Nah, de mi köze ennek az egész sztorinak a biológia tanuláshoz?

Az a 3 dolog, amit Sebastian Vettel-től tanulhatunk: 

  1. ahelyett, hogy hagyta volna, hogy a hiba maga alá teperje, a jövőre fókuszált és a legjobbat akarta kihozni a helyzetből. Mert nem az számít ami történik veled, hanem az, ahogy arra reagálsz! (Epictetus idézet)
  2. nem adta fel. Megelégedhetett volna a 9. hellyel, de az utolsó másodpercekig küzdött és nem adta fel, hogy eggyel előrébb léphessen.
  3. motivált a tanulásra. Hibák előfordulnak mindig mindenhol. Nem szégyellni kell őket, hanem felvállalni, és tanulni belőlük. Ahogy Vettel mondja a futam végén a csapattársainak 🙂: “Sh*t happens! Just make sure we learn from it!” (“A sz*r megtörténik! Csak legyetek biztosak abban, hogy tanulunk belőle!)👍

 

Persze, nem akarunk mindannyian többszörös Forma1-es világbajnokok lenni, de ezek az alap mozzanatok a tanulásban rettentő sokat lendíthetnek rajtunk. Nézzük sorban:

  1. Legyél fókuszált: Ne felejtsd el a célt! Soha ne téveszd szem elől az irányt! Jó eredményt szeretnél biológiából? Kezdd el a felkészülést, és bármi is történik, gondoskodj róla, hogy nem térsz le az útról. A középszintű érettségire például még nem késő elkezdeni a felkészülést! Tapasztalatból mondom és ITT segíteni is tudok, ha szeretnéd! ;)
  2. Ne add fel: a biológia tananyag nem kevés…. néha az ember úgy érzi, soha nem lesz képes megtanulni ennyi mindent. Viszont már rengetegen tettek jó eredménnyel érettségi vizsgát, ami bizonyítja, hogy ez nem lehetetlen!
  3. Tanulj a hibáidból: ne félj attól, hogy a tanulásban hibázz! Sajnos a mai magyar oktatási rendszer nem éppen arra van kitalálva, hogy a hibákat elfogadja, vagy lehetőséget adjon a javításukra. Ha megírtál rosszul egy témazárót, nagyon kevés esetben lesz lehetőséged ugyanazt a témazárót újra írni, mert a rendszer nem ad rá lehetőséget. Pedig a tananyag amiben hibáztál, már valószínűleg nem jön elő újra… Ezért törekszünk mi a bioszfakt.hu-nál arra, hogy sok “hibázási lehetőséget” biztosítsunk neked akár ugyanabban a témában, hogy fejlődj és javuljon a memóriád az adott tananyagról! Hibázz nálunk és ne az érettségin! <3

Mindent egybe vetve: tanulj Vetteltől, hogy jól tanulhass az érettségire! :)

Ha elakadásod van, várlak szeretettel a facebook oldalunkon, ahol a biológia érettségiről és sok, a cikkben is említett, tanulási tippekről tájékozódhatsz: https://www.facebook.com/bioszfakt.hu/ <3

 

#teszt #motiváció #hibázás #tanulás

Copyright © 2024 Bioszfakt.hu Minden jog fenntartva.