Miért épp a biológia?
Blog

Miért épp a biológia?

Miért érdemes biológiát tanulni?

jó kérdés + jó válaszok

Egyszer egy rég nem látott barátommal összefutottam  a buszmegállóban, és elkezdtünk beszélgetni. Persze nem volt sok időnk, mert nem sokkal később megérkezett a busz és én el is mentem vele, de ezalatt a rövid beszélgetés alatt is felmerült a kérdés, hogy miért pont biológiát tanítok, hiszen annak a gimiben nem volt semmi értelme… 

Ezek után a buszon egész végig azon gondolkodtam, hogy vajon mi az a tananyag, mi az az élmény, ami egy elit gimnáziumba járó diákot ilyen véleményre sarkall. Még jobban megfogalmazódott bennem a vágy, hogy minden egyes tananyaghoz kapcsolódva hangsúlyozzam, miért jó, ha tanuljuk, mire használhatjuk ezt a biológiai tudást. ("Ami, nyilván, a világon az egyik legfontosabb tantárgy része gyerekek...!" 😁"Hát persze, Tanárnő.... ha maga mondja!" )

  Íme csak néhány érv a sok közül, hogy miért jó és érdemes a biológiával foglalkozni:

  • Megismerheted a saját tested működését. Soha nem volt ennyi információ a neten arról, hogy mi a jó a testednek. Borzasztó nehéz eligazodni a rengeteg reklám és cikk között ami az egészséges életmódról szól. Viszont aki a biológiát ismeri, annak ez nem jelent gondot! Jó biológiai alapokkal gyorsan ki tudod szűrni a humbuk ajánlatokat, a félrevezető reklámokat vagy pl. a túl extrém diétákat. 

Borzasztóan érdekes. Ha csak magadra nézel, vagy ha csak körülnézel a szobádban, vagy ki az ablakon. Tuti, hogy legalább egy érdekes dolgot megfigyelhetsz, ami biológiával kapcsolatos. (TIPP: Figyeld meg, írd le, nézz utána mi az oka annak amit látsz! És már kezdődhet is a kíváncsiságod megerősítése, ami később mg nagy szolgálatot tehet a tanulásban!)

Könnyen kapcsolható mindenhez. Bármit tanulsz, legalább egy, de inkább két dolgot is tudsz hozzá kapcsolni az életedből. Ez ráadásul nagyban segíti a tanulásodat is, hiszen minél jobban tudod kapcsolni a tanultakat az életedhez, annál nagyobb valószínűséggel jegyzed meg őket hosszú távon. Érdekel az ember szervezete, és hogy hogyan küzd meg a vírusokkal / baktériumokkal? Máris tanulsz a véredről, a nyirokcsomóidról, a bél mikrobiomjáról, vagy hogy miért jó a megfelelő mennyiségű napsütés a bőrnek, hogy hogyan kell WC-re járnod, vagy, hogy mit kell tenni bizonyos ételekkel mielőtt elfogyasztod őket, vagy, hogy egyáltalán mit fogyassz, ha egészséges akarsz maradni.

Nagyon összetett tudomány, eszméletlen sok lehetőséggel! “Nah jó, de ez inkább hátrány, tanulás szempontjából, nem?” Az elején előfordulhat, hogy nehéz pl. ha az ökológia érdekel és az, hogy hogyan lehetne újra a természethez visszatérni, ökológiai lábnyomainkat csökkenteni, akkor az érettségiig ki kell bekkelned, mert ott bizony kell embertannal, genetikával és más egyebekkel is foglalkoznod. Ha viszont már ennyire tudod, hogy mi érdekel akkor egyben előnyben is vagy, mert úgy tudsz továbbtanulási lehetőséget választani. Tehát ezzel az érdeklődéssel mehetsz természetvédelmi mérnöknek, környezetgazdálkodási agrármérnöknek, simán agrármérnöknek vagy ökológusnak.(Erről egyébként itt olvashattok egy jó ajánló cikket: https://greendex.hu/foallasban-kornyezetvedelem/ ) Viszont ha nem tudod, hogy mi érdekel még, akkor egészen a mérnöki beállítottságú emberektől kezdve (pl. környezetmérnök), az informatikai érdeklődésig (bioinformatika) bezárva minden tudományterülettel kapcsolatban áll a biológia! Hogy miért? Mert ez az élővilág, amelyben élünk, és minden összefügg mindennel. 

Legjobb tudomány, ha nem akarsz egy tantárgy mellett lehorgonyozni. Éppen a fentiek miatt lesz fontos az, hogy minél több tudományterületet átöleljen valakinek a tudása, mert egyre összetettebb rendszerekben kell gondolkodnunk, ha valódi előrelépést szeretnénk elérni a Föld megmentése érdekében vagy bonyolult irányítási rendszerek létrehozásához. Nemcsak a természettudományi tantárgyakkal (biológus, kémia, fizika) lehet jó párosítás, de a humán tudományokkal is. Akit például a történelem is érdekel, az paleontológuként fedezheti fel letűnt idők biológiai maradványait, de ha a magyar is lenyűgöz, lehetsz tanár vagy akár gyermek-ismeretterjesztő könyvek írója.

Source: https://www.openculture.com/2018/03/infographics-show-how-the-different-fields-of-biology-chemistry-mathematics-physics-computer-science.html

A múlt, a jelen és a jövő tudománya. Mert rengeteg mindenre választ tud adni a biológia: Hogy miért és hogyan jöttünk létre itt a Földön, hogy hogyan befolyásoljuk tevékenységünkkel most az élővilágot, és az is lehet, hogy arra is választ kapunk a biológián keresztül, hogy milyenek lesznek a jövő gépei. (Tudtad, hogy sokan azt jósolják, hogy a fizikai számítógépek helyett biológiai számítógépeket fogunk gyártani a jövőben? Erről ITT találsz egy érdekes videót.)

 

Szóval mire beértem a busszal a városba, már tudtam, hogy az "Mendeli genetika" témakörhöz milyen feladatokat fogok adni, hogy testközelbe kerüljön a téma

#miértbiosz #biosz #biológiai számítógép #legjobbtudomány

Copyright © 2024 Bioszfakt.hu Minden jog fenntartva.