Méretek a biológia érettségin: mikrométer vagy nanométer? Így trükközd ki a rendszert!
Blog

Méretek a biológia érettségin: mikrométer vagy nanométer? Így trükközd ki a rendszert!

Sok diáknak nehezen szokott menni a biológia érettségin a mérettartományok belövése, de igazából csak néhány trükköt kell bevetned, hogy könnyen megjegyezd!


Mielőtt bármilyen vicces "képet" megnéznél, klikkelj az alábbi linkre és barangolj a biológiai struktúrák csodálatos világában!

A kávészemtől egészen a szén atomig követheted, hogy mi mekkora mérettel rendelkezik! Van itt papucsállatka (paramecium a neve a képen), spermium, vörösvértest, vírusok stb. Van olyan diák, akinek ez is bőven elegendő, hogy jól megjegyezze mi mekkora. 

https://learn.genetics.utah.edu/content/cells/scale/

Ha viszont te sokkal bizonytalanabb vagy ezen a téren, neked a vicces mémek és analógiák segíthetnek:

Ne feledd egy egyszerű vicces mémet te is bármikor készíthetsz a canva.com oldalon, amivel nemcsak a bioszos barátaidat nevettetheted meg, hanem ha elküldöd nekem, én ki is teszem a social media oldalaimra a neveddel együtt (persze csak ha nem túl obszcén ugye, mert bár erre is szoktam bátorítani a diákokat, az esztétikai és erkölcsi határokat mindig betartom :) )

És ha mégis maradnál a normál tankönyvszerű képekhez, mert neked az vált be, akkor íme egy mérettáblázat ami a mikroszkópok felbontási képességét is mutatja:

#motiváció #biológiaérettségi

Copyright © 2024 Bioszfakt.hu Minden jog fenntartva.