Miért és hogyan lélegezzek az érettségin? Egyáltalán... számít ez?
Blog

Miért és hogyan lélegezzek az érettségin? Egyáltalán... számít ez?

A légzés jelentősége az érettségin

Amikor az amerikai tengerészgyalogság tisztje, Jake D. járműve áthajtott egy robbanószerkezeten Afganisztánban, lenézett, és látta, hogy a robbanás térd alatt majdnem teljesen szétroncsolta a lábait. Ebben a pillanatban eszébe jutott egy légzőgyakorlat, amelyet egy fiatal tiszteknek szóló könyvben tanult meg. Ennek a gyakorlatnak köszönhetően elég nyugodt tudott maradni ahhoz, hogy ellenőrizni tudja az embereit, parancsokat adjon a segítség hívására, és nyomókötést tegyen a lábára, mielőtt eszméletlenné vált. Később azt mondták neki, hogy ha nem tette volna, akkor elvérzett volna.

Nade miért kell nekem ezt a katonai történetet olvasnom az érettségi előtt? Mert az érettségin pont az a szimpatikus idegrendszeri reakció jöhet elő bármelyik pillanatban (pl. ha meglátsz egy populációgenetika feladatot 😂), mint amit Jake D. tengerészgyalogos tapasztalt meg mielőtt elájult. 

De mitől olyan hatékony a légzés? Nagyon nehéz megszabadulni az olyan erős érzelmektől, mint a stressz, a szorongás vagy a harag. Gondolj csak bele, mennyire hatástalan, ha egy diáktársad vagy tanárod azt mondja, hogy „nyugodj meg” egy rendkívül stresszes helyzetben. Amikor erősen stresszes állapotban vagyunk, a prefrontális kérgünk – agyunknak a racionális gondolkodásért felelős része – korlátozva van, ezért a logikai gondolkodás sem működik megfelelően. Ez nagyon megnehezítheti a dolgodat egy vizsgahelyzetben, ugye? Amikor pont arra lenne szükséged, hogy gondolkodj, méghozzá logikusan… A légzéstechnikákkal viszont képes lehetsz újra némi uralmat szerezni az elméd felett.

Hogy működik ez? A légzés ritmusának megváltoztatása jelzi az ellazulást az agynak, stimulálja a vagus ideget, amely az agytörzstől a belső szervek felé fut, és a paraszimpatikus idegrendszer része. A stimuláció segít lelassítani a pulzusszámot és ellazítani az összehúzódott ereket. Nagy szerepe van abban, hogy a szervezet megfelelően tudjon pihenni (és emészteni), azaz egy nyugodt állapotban maradni (ellentétben a szimpatikus idegrendszer hatásával, ami a jól ismert „fight or flight” reakciónkat szabályozza). A paraszimpatikus idegrendszer beindítása tehát segít megnyugodni. Jobban érzed magad. És visszatér a racionális gondolkodás képessége. Hajrá! (Gyakorolni kell, hogy működjön, ahogy Dr. Weil is elmagyarázza a videójában!)

Dr. Weil explains how to do his 4-7-8 breathing technique. Relaxing Breathing Exercise

A 4-7-8 légzéstechnika Dr. Andrew Weil által kifejlesztett módszer, amely segít a stressz csökkentésében és a relaxáció elérésében. Íme a lépések:

  • Előkészület: Ülj vagy feküdj egy kényelmes pozícióban, és helyezd a nyelved a felső fogíveid mögé, pontosan az ínyed elé.
  • Lélegezz be: Zárd be a szád és lélegezz be csendesen az orrodon, miközben elszámolsz magadban 4-ig. Ebben a lépésben hagyj időt arra, hogy a tüdőd megteljen levegővel.
  • Tartsd vissza a lélegzetet: Tartsd vissza a lélegzetedet, miközben számolsz magadban 7-ig.
  • Lélegezz ki: Halkan nyisd ki a szádat, és lassan ereszd ki a levegőt a szádon keresztül, miközben számolsz magadban 8-ig. Koncentrálj a kilégzés lassúságára és egyenletes áramlására.
  • Ismétlés: Ismételd meg a fenti lépéseket legalább háromszor, vagy annyiszor, amennyire szükséged van ahhoz, hogy ellazulj és csökkentsd a stresszt.

Fontos megjegyezni, hogy ez a légzéstechnika gyakorlatot igényelhet, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb ritmust és hogy hatékonyan alkalmazd a stresszkezelés során. Gyakorold rendszeresen, és használd akár naponta többször is, hogy segíts a stressz leküzdésében és a nyugodt, kiegyensúlyozott állapot elérésében.

Copyright © 2024 Bioszfakt.hu Minden jog fenntartva.