Kék tojás egy vírus miatt? - Madarak, genetika és vírusok a célkeresztben!
Blog

Kék tojás egy vírus miatt? - Madarak, genetika és vírusok a célkeresztben!

Kék tojáshéj…. Pfff… biztos csak a trópusi madaraknak van ilyen! De képzeld nem is olyan ritka! Hazánkban is találhatsz kék tojásokat többféle fészekben is: a feketerigóét akár egy bokorban, a vörösbegyét egy-egy partfal vagy épület üregében.

Sőt! Kutatók vizsgálatai alapján a rigófélék Turdus nemzetségébe tartozó fajainál (amelybe a feketerigó is tartozik) Európában nagyrészt csak kék tojásokat találtak.

Na neee… az hogy? 

Természetesen genetika van a dologban!

A tojáshéj a színét két pigmenttől kapja:

  1. Barna pigmenttől (protoporfirin): amely a vérben lévő hemoglobinból származik.
  2. Kék-zöld pigmenttől (biliverdin), amely az epéből származik

Hogy pontosan milyen színű is lesz a tojáshéj, azt nagymértékben a madarak génjei határozzák meg. A madár genetikai információi megadják, hogy ezeknek a pigmenteknek milyen arányú keveréke kerül a héjba. Valójában minden színárnyalat a pigmentek jelenlétével, vagy éppen hiányával alakul ki.

Viszont mi most kifejezetten csak a kék-zöld szín öröklődésére fogunk összpontosítani. 

Nézzük a házi tyúk példáján keresztül!

A házi tyúk 1. kromoszómáján van egy specifikus lókusz (génhely), amely szabályozza a kék tojásokat: az O-lókusz. Itt kétféle allél öröklődhet O és o:

Domináns allél (O) adja a kék színt: az O-val rendelkező csirkék tojásaiban kék pigment lesz

Vad típusú alléllel (o+) rendelkező tojó tojásaiban nem lesz kék pigment.

A két O-gént hordozó tyúk tojásaiban sok kék van. Ha viszont csak az egyik kromoszómában van O, akkor is lesz némi kék pigment a tojásokban.

Itt jön a sokpontos érettségi kérdés: a fentiek alapján akkor milyen típusú öröklődést is mutat a tojáshéj kék színe? (középszintű követelmény)

Igen, jó a válasz! Köztes, azaz intermedier öröklődési minta, ami a nem teljes dominanciát jelenti, hiszen heterozigóta állapotban is megjelenik a szín, csak nem olyan határozottan!

(A genetika tesztkérdések között erre az öröklődés típusra is rákérdezek. Ha ezt elolvastad, menj és tölts ki egyet! Csak pár perc az egész!)

 

Most jön szerintem a legérdekesebb rész:

Hogyan alakult ki a tojás kék színe az evolúció során? Ettől bizony nekem is leesett az állam, mikor először olvastam!

Habár a kék szín öröklődésének menetét tyúktojásban már az 1930-as években leírták, csak 2013-ban fedezték fel a kutatók az ezért felelős DNS-mintázat eredetét és nagyon érdekes eredményre bukkantak: az a kék pigmentációt okozó gén ami az 1. kromoszómán található, egy ősi retrovírus, az EAV-HP genomjával nagyban egyező szekvenciát mutat. (Tehát nagyon hasonló a DNS-t felépítő bázisok sorrendje, mint az EAV-HP vírusok RNS-éről átíródott DNS szakasz. Az EAV-HP vírusok ugyanis retrovírusok, tehát RNS örökítőanyaggal rendelkeznek, amely aztán a gazdasejtben íródik “vissza” DNS-sé és beépül a gazda genomjába. - Nah ez: emelt biosz követelmény!)

A EAV-HP vírus DNS-ének ez a kis része olyan fehérjéket hoz létre, amelyek szállítják (transzportálják) a biliverdin* pigmenteket tartalmazó zöldessárga epesót. Ezek a transzporter fehérjék lerakják a biliverdint a sejtekbe, amikor a tojáshéj kifejlődik a héjmirigyben (ez a méhnek megfelelő szerv a madarakban), ami végül kék tojásokat eredményez.

Szerintem hátborzongatóan szuper, hogy ilyen fura dolgokra fényt tud deríteni manapság a tudomány! Te mit gondolsz?

 

*Érdekesség, hogy a biliverdin az emberi epe egyik festékanyaga is a bilirubin mellett.

A cikket lektorálta: Nagy Jenő, PhD, evolúció- és viselkedésbiológiai kutató, Debreceni Egyetem 

 

Copyright © 2024 Bioszfakt.hu Minden jog fenntartva.